Aktuelt

Her bygger vi opp en samling med fagartikler, kundehistorier og nyheter. Tips oss gjerne om ting du mener har interesse for flere i bransjen.

Kontakt oss
Tynnplater lagt i bue i industrilokale.

Engineering og produksjon: Smart med én partner på hele tynnplateprosjektet

02.10.2024

Prosjektet kan fremstå som billig og bra ved å benytte flere rimelige leverandører til de ulike oppgavene. I praksis har du ofte bedre kontroll på pris og kvalitet ved å satse på én samarbeidspartner i hele prosessen, med både design, prototyping og produksjon.

Vi får ofte forespørsler om å fremstille tynnplate-produkter som er utviklet av en tredjepart. Motivasjonen er gjerne å trimme budsjettet ved å bruke egne designere eller kjøpe slike tjenester fra land med lavere timepriser.

Våre erfaringer er at slike prosjekter ofte ender opp med høyere kostnader enn budsjettert. Det er heller ikke uvanlig at ting tar lenger tid enn planlagt. Totalt sett større uforutsigbarhet.

Last ned guide: Smartere konstruksjon med tynnplater

 

Tynnplate-løsning strøk i test

La oss se på et generelt eksempel som er litt typisk for oppdragene vi engasjeres i:

En kunde henvendte seg til oss med et ferdig design til et stålskap. Slike skap brukes i blant annet VVS-prosjekter og energiforsyning.

Denne versjonen skulle tåle tøffe omgivelser utendørs året rundt. Vi fremstilte en prototype basert på designet, som var utført av eksterne aktører.

Testene avdekket at konstruksjonen ikke holdt mål. Den var ikke solid nok og klarte ikke å holde tett mot nedbør. I tillegg var selve designet ikke tilpasset hvordan en slik kapsling faktisk kan fremstilles i vår maskinpark.

 

Engineering under tidspress

Oppdragsgiver hadde stramme tidsfrister å forholde seg til for sin sluttkunde. Derfor måtte våre ingeniører bistå kunden med anbefalinger til forbedringer i designet nærmest parallelt med pågående serieproduksjon. Rent faglig var dette en spennende utfordring. Vi fikk anledning til å gjøre produktet bedre og rimeligere med justering av design, sammenstilling, produksjonsmetode og materialvalg.

Praktisk medførte det derimot en del stress for begge parter fordi alle endringene krevde mer tid enn planlagt. Og ikke minst måtte vår kunde ta belastningen med uforutsette kostnader.

Les om erfaringer: Overgang til tynnplater ga bedre løsninger

 

Samspill mellom design og produksjon

Vi hevder ikke at de eksterne ingeniørene ikke kunne jobben sin. Utfordringen er at de får et designoppdrag løsrevet fra de øvrige delene av prosjektet. Da kan det oppstå misforståelser eller mangler som går ut over kvaliteten. Og når designer ikke har kjennskap til maskinene som skal fremstille produktet, fører det til et gap mellom tenkt konstruksjon og hva som faktisk lar seg gjennomføre i produksjonsprosessen.

Et eksempel på dette gapet var formatet på komponenter. Enkelte av dem var så store og tunge at vi ville trenge fire medarbeidere til å lage knekkene på en plate. Slike arbeidskrevende prosesser øker produksjonskostnadene. Vi reduserte arbeidsinnsats og tid - og dermed kostnader - ved å oppfordre kundens designere til å dele platen i flere mindre komponenter. På enkelte artikler ga dette en enorm forbedring av plateutnyttelsen.

 

Kostbare konsekvenser av mangelfull engineering

Noen ganger kan det være design-elementer som faktisk ikke holder mål. Ved ett tilfelle var en stor luke tegnet inn uten nødvendig avstiving. Den fikk nærmest en bananform når du åpnet den, og luka hang ustabilt i hengslene fordi spennet var for langt.

Våre engineering-ressurser løste dette med ekstra knekker i plateluken, samt flere, tettere og andre typer festemidler til de indre profilene i luken.

Oppsummert ser vi flere uheldige konsekvenser av en slik fraksjonert prosjektmetode:

  • Misforhold mellom design og produksjonsmetode
  • Ekstra tid og kostnader til designforbedringer
  • Forsinkelser i prosjektet
  • Budsjettsprekk/uforutsette kostnader

Les også: Eksperthjelp til produktutvikling

 

Én partner gir bedre flyt

En praktisk løsning er å se produktutvikling, med design og prototyping, i sammenheng med produksjonen. Det kan være noe å hente på et samspill med ekstern designer, men prosjektflyten blir mer smidig hvis du kan forholde deg til én prosjektpartner fra start til mål.

Dette handler mye om kjennskap til måten ting blir laget på. Når man skal konstruert noe, er det til stor hjelp med relevant kompetanse inhouse, muligheten til raske justeringer underveis - og en klar tanke om hvordan det skal fremstilles, inkludert utprøving med prototyping.

Det gir større treffsikkerhet for en fungerende løsning som dermed også bidrar til forutsigbar fremdrift og riktige kostnader.

Man kan konstruere veldig mye fint på skjermen. Uten helheten i prosjektet, risikerer man imidlertid en løsning som ikke er spesielt produksjonsvennlig - eller lar seg fremstille i det hele tatt. Derfor er det smart å se alle deler av prosjektet i sammenheng.

 

Ønsker du et nærmere innblikk i hvordan Tronrud Engineering Moss håndterer alle ledd i et prosjekt?

Kontakt oss eller last ned denne guiden for detaljer om engineering, produksjon, montering og distribusjon:

New call-to-action