Tronrud Engineering Moss er i gang med å kartlegge og rapportere klimagassutslippene. Her gir stipendiat Lars Gunnar Tellnes ved Høgskolen i Østfold en del av oppskriften på slikt arbeid for økt bærekraft. Helhetlig og systematisk innsats over tid, med fokus på råmaterialer, kundenes forventninger og et bevisst engasjement fra eiere og ledelse er sentrale ingredienser.
Engineering-selskapet i Moss var blant bedriftene som deltok i Greenbizz, et EU-prosjekt for utvikling av nye grønne forretningsmodeller.
I den rollen jobbet jeg sammen med Tronrud Engineering Moss i dette prosjektet og skal her forsøke å gi et bilde av hva slike virksomheter kan få ut av en systematisk innsats.
Les mer om Greenbizz-prosjektet her.
Vi kan jo starte med de konkrete metodene vi gjorde bruk av for denne engineering-bedriften.
Første fase var å kartlegge kildene til klimagassutslipp over livsløpet til produktene ved å stille spørsmål om forbruk av råmaterialer, opprinnelsen til råvarene med tanke på transportavstand, og hvor mye energi som kreves til råvarefremstilling og egen produksjon.
Virksomheten bruker mye stål, som er energikrevende å fremstille. Den innledende kartleggingen i et slik arbeid gir et overblikk for å kunne vurdere de største bidragsyterne til klimagassutslipp:
Analysene for Tronrud avdekket at klimaavtrykket ligger på fremstilling av råvarene, mer enn transport og eget energiforbruk. Dermed skal bedriften kunne hente de største miljøgevinstene ved å være bevisst på valg av leverandør og minimering av svinn.
Samtidig skal man være bevisst på mulige tiltak i eget hus, i form av energitiltak for lokaler, minimering av svinn og maskinpark.
Et annet funn i analysen var en mulig miljø- og forretningsmessig fordel av tynnplater i stål som råvare: Klimaavtrykket kan for ulike løsninger blir lavere enn hvis man bruke tyngre stålprodukter Maskinering av stål eller fremstilling av produkter med firkantrør krever større innsats av materialer og ser dermed ut til å gi et større klimafotavtrykk.
Her må jeg understreke at dette ikke er fastslått, men kartleggingen til Tronrud Engineering Moss tegner et slikt bilde. Dette kan igjen gi denne virksomheten et konkurransefortrinn i markedet:
Bedrifter blir stadig mer bevisste på klimaavtrykket som leverandørene bidrar med. Derfor vil de kreve presis informasjon om dette fra sine leverandører. Og engineering-selskapet vil dermed kunne dokumentere et lavere klimaavtrykk for sine tynnplate-løsninger enn for tilsvarende produkter fremstilt av mer massive råmaterialer.
Les også: Tynnplater - et lønnsomt alternativ
Da er vi inne på to ulike måter å registrere bedriftens klimafotavtrykk:
Tronrud Engineering Moss jobber med å få klimagassregnskap på hvert produkt, som gjerne baseres på miljødeklarasjoner fra leverandørene. Klimagassregnskap lages for hele virksomheten til Tronrud Engineering Moss til bærekraftsrapportering, mens det jobbes med å få det automatisert også for hvert produkt.
Som du skjønner, er det en egen verdikjede for å kartlegge klimafotavtrykk. Byggevarebransjen har kommet langt på dette området fordi den har hatt konkrete krav å forholde seg til gjennom flere år. Næringsmiddelindustrien er i en god utvikling. Fellesnevneren er en stor andel standardiserte produkter.
De fleste Industribedrifter med mye spesialoppdrag og skreddersøm er fremdeles i startgropa, siden de ikke nødvendigvis leverer direkte til en sluttbruker. Det blir dog mer krav til å dokumentere og redusere utslipp i alle bransjer, så det krever at alle betydelige leverandører til større bedrifter kan dokumentere klimafotavtrykket.
Så du denne? Kompetansen på engineering halverer kostnadene
Hva er så oppskriften på en vellykket omlegging til en mer bærekraftig drift? Den er ennå ikke utviklet i detalj, men i mine dypdykk har jeg funnet tre viktige perspektiver som er til hjelp når bedrifter skal gå løs på dette:
Dette handler om å kartlegge hvor mye utslipp man har og deretter involvere aktørene som har stor betydning. Ofte er det de som leverer råvarene som må kutte utslipp. For å trigge dette, må det være en etterspørsel fra dere som anskaffer. Ta dialogen med leverandørene:
«Vi må redusere utslipp. Har dere en plan for å bidra til dette?»
Det er ingen tvil om at dette er en tidkrevende prosess, fordi det eksempelvis kan bety at en stålprodusent må legge om til en mindre energikrevende produksjon eller økt bruk av fornybar energi.
Her er det snakk om å optimalisere egen virksomhet for å være en attraktiv leverandør for kundene. En ting er å levere løsninger som bidrar til å redusere kundenes klimafotavtrykk. Med Tronrud Engineering Moss som bakteppe, kan deres tynnplateprodukter ha en fordel fremfor andre løsninger med større andel stål eller aluminium fordi det hjelper kundebedriftene å redusere avtrykket for sine sluttleveranser.
Eller vi kan se for oss at en slik virksomhet sikter seg inn mot lønnsomme åpninger i markedet: I dag er det mange incentiver og støtteordninger for å renovere og energieffektivisere eksisterende næringsbygg. Da kan det være både lønnsomt og miljøvennlig å legge om produksjonen til å levere byggevarer til fasadeløsninger og andre produkter som trengs i slike prosjekter.
Et direktiv om bærekraftsrapportering for bedrifter er vedtatt og kommer som krav til mange bedrifter i neste årsregnskap. I praksis betyr det krav til et regnskap på klimagassutslipp over hele livsløpet, med råmaterialer og produksjon.
En slik utfordring bør bedriften møte med en gjennomtenkt plan for omlegging til en mer bærekraftig og samtidig lønnsom drift.
Det krever en samlet innsats preget av innovasjon og helhetlig strategi for å nå klimamålene de kommende tiårene, ikke enkelte eksperimenter med uvisst utfall. Og det kan medføre behov for å utvikle nye forretningsmodeller og investeringer i nye maskiner. Da snakker vi om planlegging for noen år frem i tid, med avklaring av gode finansieringsmuligheter og kartlegging av tilgjengelige støtteordninger for å nå de målene.
Med andre ord: En slik prosess må ledelse og eiere engasjere seg i og ha styring med over tid.
Nyttig lesing: Konstruksjoner der tynnplater kan være et bedre alternativ
Av mer praktiske ting, kan vi se på faktorer som er viktige for å lykkes. La oss bruke Tronrud Engineering Moss’ erfaringer fra arbeidet rundt Greenbizz som eksempler:
Holdningen til dette arbeidet er sentralt. Tronrud var ingen pionér for sin bransje, men brukte ikke det som en unnskyldning for å la det ligge. De bestemte seg for at «Nå gjør vi det» og gikk løs på arbeidet med et tydelig engasjement.
Så må man jo tilpasse dette til andre ting man gjør. Det er jo en hverdag som skal gå opp. En vesentlig oppgave er dokumentasjon, og da vil en ERP-løsning gjøre det enklere å registrere nødvendig informasjon. Det finnes flere typer programvare som kan brukes, men det er lurt å vite hva man trenger.
Underveis i hele prosessen er det derfor smart å jobbe i bransjenettverk. Det gir mulighet for erfaringsutveksling med andre bedrifter i samme situasjon og tilgang til kompetanse fra forskning og utvikling.
SMB-er kan med fordel starte i det små med bærekraftsanalyser, og da er det til hjelp å ha noen å snakke med på omtrent samme område for å dele erfaringer. Da blir det ikke så stort arbeidsomfang.
Tronrud Engineering Moss er blant virksomhetene som er kommet godt i gang med en systematisk innsats for å redusere klimagassfotavtrykket. Det blir spennende å observere resultatene over tid. For du må være forberedt på at en slik prosess krever innsats, strategisk og systematisk, med kompetanseheving og mest sannsynlig investeringer, over tid.